Lifestyle

De invloed van Google

16 april 2015

Afgelopen woensdag heeft de Europese commissie, een orgaan van de EU, Google beschuldigd van machtsmisbruik. Google geeft eigen diensten voorrang boven andere diensten en dit kan niet door de beugel, mogelijk volgt er een miljardenboete.

Dit nieuws heeft betrekking op mijn studie en ik vind het ontzettend interessant, Google is natuurlijk enorm, verspreid over de hele wereld en heeft ontzettend veel macht, wat kan Europa hier tegen doen? Kan Europa überhaupt wel voldoende macht uitoefenen tegen zo’n gigant? Je moet je voorstellen dat een miljardenboete enorm hoog klinkt, maar naar mijn idee is dit voor Google een schijntje, Google heeft in Europa namelijk een marktaandeel van 93%. De maximale boete komt uiteindelijk neer op 10% van de jaaromzet van Google, dit zal zo’n 6 miljard dollar bedragen.

Google vs Europa

Wat is hier nou precies het probleem?
Google zou eigen diensten voorrang geven boven andere diensten, de commissie noemt hier specifiek ‘Google Shopping’ en ‘Google Product Search’ deze zoeksystemen zorgen ervoor dat concurrerende prijzen niet boven water komen en Google zo concurrentie en innovatie voor een groot deel onmogelijk maakt. De consument ondervindt hier ook nadeel van omdat ze niet de meest relevante en voordelige vergelijkingen in de zoekresultaten te zien krijgen en dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Wat moet hier volgens de Europese commissie aan worden gedaan?
Google moet dit gaan verhelpen, Google moet zijn eigen vergelijkende zoekmachine en die van concurrenten op dezelfde manier behandelen en dus niet hun eigen machine voorrang geven. Dit zou betekenen dat de consument uiteindelijk wél de meest relevante resultaten te zien krijgt. Goed plan lijkt me!

Google denkt hier echter anders over het bedrijf zegt niet de grootste speler te zijn en zeker geen misbruik te maken.

We gaan het zien! Ik heb mijn lesje in ieder geval wel geleerd, ik vertrouwde Google altijd blind maar het blijkt dat ik verder moet kijken dan mijn neus lang is! Dit betekent meerdere zoekmachines gebruiken om de meest relevante zoekresultaten te verkrijgen, ik noem bijvoorbeeld Bing en Yahoo, altijd handig om ook even te checken dus.

Wat vinden jullie van de machtspositie van Google?

Liefs,

Marloes

Bron

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Jay Veldhoen 16 april 2015 at 14:11

    Google heeft zeker een machtspositie. Het verdrag betreffende de werking van de Europese Unie heeft vastgesteld dat indien een onderneming een marktaandeel van 75% heeft er sowieso sprake is van een machtspositie. Dit is in principe geen probleem, maar er kan een boete worden opgelegd door de Europese Commissie indien daar misbruik van gemaakt wordt. Als het wordt vastgesteld dat Google inderdaad deze praktijken bewust zo heeft uitgevoerd, vind ik de boete terecht. (art. 102 VWEU)

  • Leave a Reply