Rechten

Facebook & Privacy

30 april 2015
Facebook&privacy

Vandaag is het weer tijd om in te gaan op aspecten van mijn studie, vandaag met het thema privacy. Privacy is in 2015 een heel belangrijk begrip geworden, ik denk zelfs al wel eerder. Met de opkomst van de informatie technologie is het waarschijnlijk al begonnen.

Waar denk ik aan als het gaat om privacy? Ik denk aan alle camera’s die me dagelijks op straat in de gaten houden, en hoe bedrijven mijn gegevens verwerken op internet zonder dat ik het zelf door heb! Zelfs ik kan op mijn blog door middel van allerlei statistieken meer van jullie zien dan jullie denken!

Natuurlijk is privacy in het algemeen een veel te breed onderwerp om in één blogpost te behandelen en daarom wil het toespitsen op de privacy op Facebook. Ik heb voor Facebook gekozen omdat er de laatste tijd natuurlijk veel kritiek op is geweest en ook omdat veel van mijn volgers een Facebook account hebben.

Laten we het eens nader gaan bekijken

Wat voor gegevens verzamelt Facebook nu eigenlijk?

  •  Dingen die je doet en gegevens die je levert

In mijn oren klinkt dit behoorlijk vaag. Gelukkig geeft Facebook hier uitleg over namelijk: de inhoud en andere gegevens die je levert wanneer je onze diensten gebruikt, waaronder wanneer je je aanmeldt voor een account, items maakt of deelt, en wanneer je berichten verstuurt en communiceert met anderen. Dit kan betrekking hebben op gegevens in en over de inhoud die je levert, zoals de locatie van een foto of de datum waarop een bestand is gemaakt.

  •  Dingen die anderen doen en gegevens die ze leveren
  •  Je netwerken en connecties
  •  Apparaatgegevens

Ik moet zeggen dat dit behoorlijk wat gegevens zijn. Natuurlijk is het voor Facebook ook belangrijk om deze gegevens te hebben met als doel om Facebook uiteindelijk te verbeteren. Maar ik kan je vertellen, Facebook gebruikt deze gegevens niet alleen om zichzelf te verbeteren.

Facebook&privacy

Hoe gebruikt Facebook deze gegevens?

Facebook gebruikt deze gegevens met heel veel verschillende doeleinden. Natuurlijk heeft het geen zin om hier allemaal op in te gaan dus ik ga in op het meest interessante onderdeel.

Advertenties
Facebook mag alle verzamelde gegevens gebruiken om te adverteren en het leuke is: je hebt Facebook er zelf toestemming voor gegeven door middel van het accepteren van de voorwaarden.

Tsja, dat is nogal wat. Gelukkig worden deze advertenties voor het grootste deel alleen zichtbaar gemaakt voor jou vrienden, dus dat scheelt weer. De gegevens die aan derden worden doorgespeeld bevatten bijvoorbeeld niet jou naam of je profielfoto dus hoewel je gegevens worden gedeeld blijf je toch deels anoniem.

Kan je iets tegen die advertenties doen?

Je kan je content verwijderen, het risico is alleen dat wanneer de content gedeeld is het gewoon blijft bestaan. Verder kan je natuurlijk je account verwijderen.

Tegenwoordig ontkomt je eigenlijk niet meer aan het feit dat bedrijven gegevens van jou bezitten. Zeker als je actief bent op het web en social media.

 

In deze post ben ik specifiek ingegaan op Facebook, zouden jullie het leuk vinden om nog meer over privacy te weten te komen? Ik zit eraan te denken om de volgende keer een post te schrijven over wat ik via alle statistieken over mijn volgers te weten kan komen. I’ll keep you posted!

Liefs,

Marloes

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply