Lifestyle

Tentamenstress

27 oktober 2014

Vandaag is het weer zo’n dag, 2 dagen voor mijn eerste tentamen. Het zweet brak me vanochtend al uit toen ik opstond. Wat moet ik nog doen? To-do lists verspreid door mijn hele kamer en nog steeds geen idee waar ik in godsnaam mee moest beginnen. Bekend verschijnsel? Voor mij wel.

stress

De hele periode denk je: ach joh, weetje dat komt wel goed. Dat doe ik voor het tentamen wel even. Boek lezen? Ach , dat kan volgende week toch ook nog wel? Ik ben echt een enorme uitsteller. Sommige mensen doen eerst de minder leuke dingen en als ze daarmee klaar zijn mogen ze van zichzelf wat leuks doen. Ik ben natuurlijk weer zo’n persoon die dat precies andersom heeft, éérst de leuke dingen en dán de minder leuke dingen. En ja. Dan heb je niets meer om naar uit te kijken en geen motivatie meer om de minder leuke dingen te doen waardoor het uitstelgedrag ontstaat. Super logisch.

En zo ging het vandaag dus ook precies, maar vandaag, had ik geen ‘volgende week’ meer om het naar uit te stellen.

stress1

Vanochtend las ik namelijk een artikel waarin stond dat je je beter kan concentreren in een opgeruimde omgeving. Vanzelfsprekend zou je zeggen toch? Voor mij is een opgeruimde omgeving rond deze periode van het jaar niet zo vanzelfsprekend, de papieren liggen door mijn hele kamer, boeken liggen open, overal kleren en vergeet de enorme berg afwas niet. Logisch toch? Want daar kom je nou eenmaal niet aan toe als je hele dagen met je neus in de boeken zit.

Toch dacht ik na het lezen van het artikel: laat ik al die troep eens opruimen om te kijken of ik me beter kan concentreren. And so I did. 2 uur later was ik verlost van de hele bende. Klaar om te studeren. Tenminste.. eerst nog even boodschappen doen, mijn telefoon checken en bijpraten met een huisgenootje, toen ik op de klok keek schrok ik wel even. 2 uur. Aan het werk. NU.

Toen begon het echt. Tentamenstress, wat er letterlijk door mijn hoofd ging op dat moment was: ‘Marloes, je tentamen begint over minder dan 2 dagen. WAT? MINDER DAN 2 DAGEN? dan moet ik nu echt dit gaan doen, maar dat ook, en dit moet echt goed in mijn hoofd zitten, hoe krijg ik dat voor elkaar? Gaat het wel lukken? Krijg ik het allemaal af? Hoe ga ik dat doen? En beautypolice? Wat ga ik schrijven?’

Je ziet het, ontzettend veel vragen. Na een uur in toestand van complete stress te hebben gezeten over wat de prioriteiten waren, ben ik eindelijk begonnen.

En toen ging het eigenlijk als een speer. Ik wist meteen wat ik moest doen en wat ik gedaan wilde hebben voor het einde van de dag.

Mijn belangrijkste tip van vandaag is dus: begin gewoon. Laat alles even links liggen, pak je boeken erbij en begin!

Ik heb er vandaag een uur tijd aan verspild en geloof me, dat levert niet veel minder stress op want elke minuut heb ik nuttloos gemaakt terwijl ik in een uur zoveel had kunnen doen.

Hebben jullie ook zoveel last van uitstelgedrag? En hebben jullie ook zoveel last van tentamenstress?

Alle tips zijn welkom! En nu.. door met studeren en fingers crossed voor het tentamen woensdag.

Liefs,

Marloes

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply